Evenementen kalender

 Vrijdag, 28. Juni 2013, 14:00 - 16:30

Arenasessie: Rozen en onderstammen

Omschrijving


Voordat rozen in Nederland op substraat en onder belichting geteeld werden, werd gebruik gemaakt van onderstammen. Hierdoor was het toch mogelijk om ook in de winter rozen te oogsten van een redelijke kwaliteit. Met de intrede van substraat en belichting bleek het mogelijk om rozen op eigen wortel te telen. Voor zowel teler als vermeerderaar was dit eenvoudiger. De veredeling van rozenonderstammen is echter blijven doorgaan. Zo zijn bijvoorbeeld de laatste jaren de PRO-onderstammen ontwikkeld. Eén van deze onderstammen heeft de potentie om 15 % extra stuks te geven met een hoger takgewicht en een regelmatiger (=minder op snee) productie. Een praktisch probleem van deze onderstam is dat deze zoveel wortelgroei heeft dat er verstoppingen/afsluitingen in het waterafvoersysteem kunnen ontstaan.

Op deze middag zal de groeipotentie van nieuwe onderstammen worden toegelicht. Daarnaast zal worden behandeld op welke wijze de extreme wortelgroei tegen gegaan kan worden. Daarvoor wordt ook gekeken naar nieuwe teeltsystemen die al in de groenteteelt worden toegepast.

De tweede helft van de bijeenkomst zal met elkaar gebrainstormd worden over de toekomstmogelijkheden en of er proeven nodig zijn om dit te bereiken.

Doelgroep


Veredelaars, vermeerderaars en telers van kasrozen, die geïnteresseerd zijn in een teelt met hogere productie, betere kwaliteit en regelmatiger productie.

Sprekers


Peter A. van de Pol
Peter is directeur van Plant Research Overberg B.V. en houdt zich al tientallen jaren bezig met de veredeling van onderstammen voor de kasrozenteelt.

Job Bossers
Job is directeur van JB Hydroponics. Dit bedrijf heeft zich gespecialiseerd in het op maat leveren van diverse teeltsystemen en substraten.

Dagvoorzitter is Nieves Garcia.
Nieves is onderzoekster sierteelt bij Wageningen UR Glastuinbouw te Bleiswijk.

Programma


       
14.00     Ontvangst met koffie
       
14.15     Opening en omschrijving doelstelling door de voorzitter
       
14.20     Toelichting project Samenwerken aan Vaardigheden door Hanjo Lekkerkerk
       
14.30     Eigenschappen van Pro-onderstammen door Peter van der Pol
       
14.45     Teeltsystemen om overmatige wortelgroei te beheersen door Job Bossers
       
15.00     Pauze
       
15.15     Discussie en brainstormen
       
16.15     Samenvatting en evaluatie
       
16.30     Afsluiting
       

Locatie


GreenQ Improvement Centre
Violierenweg 3
2665 MV Bleiswijk

Deelnemen


Deelname aan deze arenasessie is kostenloos en wordt betaald vanuit het project Samenwerken aan Vaardigheden dat gefinancierd wordt door het Ministerie van Economische Zaken en de Provincie Zuid Holland.

Terug

JEvents v2.0.9 Stable   Copyright © 2006-2011

Meld u hier aan