Evenementen kalender

 Vrijdag, 19. Juli 2013, 14:00 - 16:30

Verdiepings Arenasessie: Rozen en Onderstammen

Omschrijving


Voordat rozen in Nederland op substraat en onder belichting geteeld werden, werd gebruik gemaakt van onderstammen. Hierdoor was het toch mogelijk om ook in de winter rozen te oogsten van een redelijke kwaliteit. Met de intrede van substraat en belichting bleek het mogelijk om rozen op eigen wortel te telen. Voor zowel teler als vermeerderaar was dit eenvoudiger. De veredeling van rozenonderstammen is echter blijven doorgaan. Zo zijn bijvoorbeeld de laatste jaren de PRO-onderstammen ontwikkeld. Eén van deze onderstammen heeft de potentie om 15 % extra stuks te geven met een hoger takgewicht en een regelmatiger (=minder op snee) productie. Een praktisch probleem van deze onderstam is dat deze zoveel wortelgroei heeft dat er verstoppingen/afsluitingen in het waterafvoersysteem kunnen ontstaan.

Op 28 juni 2013 is vanuit Samenwerken aan Vaardigheden een middag bij het GreenQ Improvement Centre gehouden, waarop de groeipotentie van de nieuwe onderstammen is toegelicht. Daarnaast is ook behandeld op welke wijze de extreme wortelgroei tegen gegaan kan worden. Daarbij is ook gekeken naar nieuwe teeltsystemen die al in de groenteteelt worden toegepast.

De tweede helft van de bijeenkomst is met elkaar gebrainstormd over de toekomstmogelijkheden en of er proeven nodig zijn om dit te bereiken. Vanuit de evaluatie van deze middag bleek een vervolgsessie gewenst, waarbij de praktijkresultaten met proeven bekeken en besproken kan worden. Deze middag zal worden gehouden bij Kordes Roses, Noorddammerweg 43, De Kwakel.

Doelgroep


Veredelaars, vermeerderaars en telers van kasrozen, die geïnteresseerd zijn in een teelt met hogere productie, betere kwaliteit en regelmatiger productie.

 

Programma 

14.00 u            Ontvangst met koffie

14.15 u            Bezoek onderstammenproef en sortiment

15.00 u            Pauze

15.15 u            Discussie en brainstormen

16.15 u            Samenvatting en evaluatie

16.30 u            Afsluiting

 

Locatie


Kordes Roses
Noorddammerweg 43
1424 NW De Kwakel

Deelnemen


Deelname aan deze arenasessie is kostenloos en wordt betaald vanuit het project Samenwerken aan Vaardigheden dat gefinancierd wordt door het Ministerie van Economische Zaken en de Provincie Zuid Holland.

Terug

JEvents v2.0.9 Stable   Copyright © 2006-2011

Meld u hier aan