Persbericht: Arenasessie Groenteplanten opkweek
Verbetering plantkwaliteit door communicatie en innovatie
Op dinsdagmiddag 26 juni is de Arenasessie “Planten opkweek” gehouden. Deze bijeenkomst vanuit “Samenwerken aan Vaardigheden” vond plaats bij GreenQ Improvement Centre. Van de ruim 40 belangstellenden kwam het merendeel namens een plantenkwekerij. Daarnaast waren er tomatentelers en vertegenwoordigers van veredelingsbedrijven, toeleveranciers en onderzoek.
De eerste presentatie werd gehouden door John Potters. Vanuit de werkgroep voor uniform uitgangsmateriaal is hij betrokken bij onderzoek dat inzicht probeert te krijgen in de factoren die bepalend zijn voor de aanleg van de eerste trossen bij tomaten. In zijn presentatie schetste hij de grote diversiteit in factoren die bepalend zijn voor de plaats en uniformiteit van de eerste 2 trossen. Daarmee vormde het een goede inleiding op de tweede presentatie. Deze werd gehouden door Steven Groot van Plant Research International uit Wageningen. Vanuit door hem gedaan onderzoek is naar voren gekomen dat de ontwikkeling van de eerste trossen goed te volgen is door determinatie onder de elektronenmicroscoop. De plaats en uniformiteit wordt sterk bepaald door het ras en de topmethode.
In de derde presentatie lichtte Luc Stevens toe welke mogelijkheden er lijken te zijn om de plant weerbaarder tegen ziekten te maken met het toepassen van een specifieke lichtkleur. Luc werkt ook bij Plant Research International in Wageningen en doet dit onderzoek samen met Jantineke Hofland van Wageningen UR Glastuinbouw te Bleiswijk.
De laatste presentatie bevatte de meest nieuwe informatie. John van Logchem van Crop Advance vertelde hoe zij in Brazilië hebben ontdekt dat ozon bij de opkweek van planten een flinke reductie in productiviteit kan geven in de rest van de teelt. Het is daarom belangrijk om planten ozonvrij op te kweken.
In de discussie kwam naar voren dat het belangrijk is dat kweker en teler duidelijk met elkaar communiceren. Het tijdstip van enten kan wel eens heel bepalend zijn voor de kwaliteit van de eerste trossen. Ook zou meer onderzoek gedaan moeten worden naar watergift en EC.
Over de verbetering van de productie van gewassen die zonder ozon zijn opgekweekt is in Nederland geen ervaring. Dit zal proefondervindelijk moeten worden uitgetest. Ook bij de verbetering van plantenweerbaarheid door specifieke lichtkleuren zijn nog veel vragen niet te beantwoorden. Zo is bijvoorbeeld niet duidelijk of het memory-effect zoals dat is waargenomen bij het ozonvrij opkweken ook van toepassing is op planten die bij een specifieke lichtkleur zijn opgekweekt.
De eindconclusie was dan ook dat er nog vele mogelijkheden en uitdagingen zijn om de teelten vanuit de opkweek te verbeteren, maar dat daarvoor eerst nog veel onderzoekswerk gedaan moet worden.
Onderstaand de presentaties van deze middag.
-
Project 13-1: Waterontsmetting Amaryllis
Project 13-1: Het doel van dit project is om er achter te komen of recirculatie…
-
Project 13-2: De Perfecte Roos
Project 13-2: Het doel van dit project gaat om het ontwikkelen van een rendabel…
-
Project 14-1: Tomatenproef met alleen LED-belichting
Project 14-1: In deze proef wordt alleen gebruik gemaakt van LED lampen van 210…
-
Project 14-2: Weerbare aardbeienteelt
Project 14-2: Door toevoeging van plantversterkende stoffen in het wortelmilieu…
-
Project 14-3: Het Nieuwe Telen 2014
Project 14-3: Telen op afstand met behulp van diverse digitale meetinstrumenten.…
-
Project 14-4: Het Nieuwe Telen Lisianthus
Project 14-4: Los van de grond telen van Lisianthus…
-
Project 14-5: Paprika Vruchtverbetering
Project 14-5: Telen van vruchten zonder binnenrot door de inzichten van de “Best…