Nieuws

Warme dagen om van te leren

Bron: Energiek2020.nu

Arie de Gelder, Wageningen UR Glastuinbouw

Voor de scholieren is het vakantietijd. Even niets te leren, lekker genieten van de warmte en de zon. Voor het onderzoek van Het Nieuwe Telen is het een tijd om juist veel te leren. Hoe reageren de gewassen op de warmte? Welke maatregelen nemen we om de plant de hittegolf goed door te laten komen.

Tomaat onder diffuus

Bij de tomatenproef met belichting en diffuus glas is de kop volgens planning begin juli er uit gehaald. De zetting kan hier niet meer fout gaan. De rijping van de vruchten wordt versneld. Het is natuurlijk wel warm in de kas maar volgens mij gaat het met dit gewas op een goed eind uitlopen. In de kas met diffuus glas is de maximum temperatuur net iets lager dan bij normaal glas.

Perfecte roos

Bij de Perfecte Roos wordt volop gebruik gemaakt van de koeling boven het gewas. Door veel te koelen blijft de etmaaltemperatuur in de kas onder die van de buitentemperatuur. Dat moet zich de komende weken uiten in het behoud van knopgrootte en steellengte. De afgelopen nachten hebben we ook ’s nachts gekoeld.  Zonder instraling -en dus zonder extra warmte belasting- is het dan mogelijk om rond de 16 °C uit te komen. Nadeel is wel dat de luchtvochtigheid naar de 90% gaat. Om de luchtvochtigheid te verlagen zouden we de lucht nog sterker moeten afkoelen en vervolgens weer moeten opwarmen om droge lucht te krijgen.  We hebben er voor gekozen dat niet te doen. Het is nu dus een keuze tussen lage temperatuur en wat hogere luchtvochtigheid of hogere temperatuur met lagere luchtvochtigheid.

Het Nieuwe Telen optimaal

Bij het project Optimalisatie van Het Nieuwe Telen telen zijn de effecten van het sluiten van een harmoniedoek boven de tomaat opmerkelijk. Vaak zien we dat het sluiten van het doek leidt tot een droger klimaat, maar er zijn ook dagen geweest dat het sluiten van het doek leidde tot een hogere luchtvochtigheid in de kas. Dit laatste was wat we vooraf hadden verwacht, maar treedt in verhouding veel minder op dan het eerste fenomeen. De verklaring zal gevonden moeten worden in de planttemperatuur en verdamping. De verdamping van de kas waar het harmoniedoek wordt gesloten bij een instraling boven 600 W/m² is lager dan in de beide andere afdelingen. Als er minder water aanvoer (verdamping) is en het ventilatievoud van de kas is gelijk zal de luchtvochtigheid van de kas lager zijn. 

Kortom, deze warme dagen kun je verlangen om vakantie te hebben. Maar het feit dat er veel te leren valt, maakt het werken aangenaam. Waarbij het natuurlijk prettig is om te weten dat de vakantie er nog aankomt.

Eerdere nieuwsberichten