Nieuws

Zoeken naar optimaal watergehalte bij Het Nieuwe Telen

Bron: Glastuinbouwtechniek Magazine (GTT)

Het intensieve schermen bij Het Nieuwe Telen (HNT) heeft gevolgen voor de verdamping van het gewas en daardoor ook voor de watergeefstrategie “Als er intensief wordt geschermd, is het vanaf allereerste begin van de teelt belangrijk om een  nauwkeurige watergeefstrategie te volgen”, zegt Eelke Hempenius, project manager bij Grodan, in Glastuinbouwtechniek Magazine (GTT)

In de proef bij GreenQ Improvement Centre ‘Optimaliseren, de volgende stap in HNT’ wordt onder andere gekeken naar wat de consequenties zijn van de nieuwe teeltstrategie voor de irrigatie. In één van de afdelingen test Grodan een watergeefstrategie die past bij HNT. In deze afdeling wordt een dubbel (lichtdoorlatend) energiescherm gecombineerd met een lichtdoorlatend energiescherm in de winter en een diffuus klimaatscherm in de zomer. Ook wordt de kaslucht ontvochtigd met  buitenluchtaanzuiging.

“Omdat je veel schermt, loopt het de relatieve vochtigheid in de kas snel op. Dit betekent dat er minder ruimte is voor de plant om te kunnen verdampen. Daardoor loopt de plantspanning (turgor) op. Dit is een vegetatieve actie en dat wil je liever niet”, aldus Hempenius. “Bij hoge RV’s wordt een plant ook ‘zwakker’ waardoor je meer invalspoorten krijgt voor schimmels. Nauwkeurig watergeven zit dan het juiste moment van water geven.” Het onderzoek dat Grodan samen met onderzoekers van Wageningen UR Glastuinbouw uitvoert bij GreenQ moet hierop antwoord geven.

Lees het artikel in Glastuinbouwtechniek Magazine (GTT)

Eerdere nieuwsberichten