Project 11-7: Diffuus glas

 

Aanmelder Wageningen UR Glastuinbouw
Innovatie Diverse soorten diffuus glas vergelijken
Teelt                                      Tomaat
Aanvang project december 2010
Afsluiting project november 2011
Projectleider Tom Dueck (Wageningen UR Glastuinbouw)                                        

 

Doel project

Vergelijken van verschillende soorten diffuus glas en een diffuse coating met standaard glas, op de groei en productie van tomaat.

Er worden 3 typen diffuus glas getest, met Haze factoren van respectievelijk 71, 62 en 45%. Het glas is met behulp van AR coatings zo behandeld, dat er nauwelijks licht verloren gaat: de transmissie is vrijwel vergelijkbaar met dat van standaard glas. De proef wordt uitgevoerd met tomaat van het ras Komeett. De proef wordt in nauwe samenwerking met adviseurs en telers uitgevoerd. Gedurende de proef wordt veel data verzameld. Hiermee wordt inzicht verkregen in de invloed van diffuus licht op de gewasfysiologie. Er worden lichtmetingen boven en tussen het gewas gedaan, de gewastemperatuur wordt op verschillende hoogtes gemeten en de verdamping wordt bepaald. De groei en productie wordt bijgehouden, en bijvoorbeeld ook de snelheid van trosafsplitsing, de uitgroeiduur en de grofheid van de vruchten. De proef wordt in nauwe samenwerking met telers en adviseurs uitgevoerd.

Omschrijving / Uitwerking project

Diffuus licht dringt dieper  in het gewas door, waardoor er meer bladeren bijdragen aan de fotosynthese en de totale productie toeneemt. Deze theorie wordt voor tomaat onderzocht in een kasproef bij Wageningen UR Glastuinbouw in Bleiswijk. Een van de doelen is om de optimale lichtverstrooiingsfactor te bepalen. Er wordt geteeld in vijf afdelingen. Naast een afdeling met standaard glas zijn er drie afdelingen met een verschillende mate van lichtverstrooiing (de zogenaamde “haze” factor) en een afdeling met een tijdelijke coating. De proef wordt behalve door Samenwerken aan Vaardigheden gefinancierd door Kas als Energiebron en glasleverancier Guardian.

Zie de onderstaande presentatie.

Powerpoint diffuus glas

Fotografie

Niet beschikbaar bij deze proef.

Rapportages

Het eindrapport van deze proef is beschikbaar. Meld u aan of login om deze te bekijken